Petitie catre Avocatul Poporului

Sharing is caring!

De la:   Asociația E-Civis

 

Către: Avocatul Poporului

Ministerul Educației

Ministerul Sănătății

 

PETIȚIE

 

Subscrisa Asociatia E-Civis, asociație non- guvernamentală al cărei scop este promovarea și apărarea drepturilor cetățenilor din România, vă semnalăm faptul că Ordinul comun emis de Ministerul Educației şi Ministerul Sănătății privind măsurile de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ din data de 7 martie 2021 încalcă prevederile articolelor 34 și 35 din Constituția României în ceea ce privește drepturile copiilor preșcolari și ale elevilor din invățământul primar:

– drepturile şi libertăţile încălcate:

ARTICOLUL 34
(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.

(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

ARTICOLUL 35
(1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.

(2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.

(3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

Ne fundamentăm petiția pe următoarele argumente:

  1. În contextul în care rata de infectare trece de 3 la mie într-o localitate, clasele în care învață un număr de peste 15 copii nu mai pot fi considerate un mediu înconjurător sănătos.
  2. Fără o revizuire justificată a condițiilor de considerare a unei comunități aflate în risc epidemiologic, realizată de specialiști în sănătate, considerăm că emiterea Ordinului comun mai sus menționat reprezintă un exces de putere. Cele două ministere emitente ale ordinului comun au acționat cu încălcarea drepturilor și libertăților elevilor și a părinților acestora, menționate în cuprinsul articolelor 34 și 35 din Constituție.
  3. Nu există o justificare rațională a măsurilor dispuse deoarece se stabilesc tratamente juridice diferite pentru situații similare.

 

Solicităm, în baza articolelor 34 si 35 din Constituția României, stabilirea unor reguli care să permită copiilor preșcolari, elevilor din ciclu primar și părinților acestora să decidă ce este mai bine pentru siguranța copiilor lor și a familiilor acestora și nu impunerea unei decizii care îi poate expune infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Lasă un comentariu