Discursuri electorale fara discriminare!

Obiectivele proiectului

Obiectiv 1 – Analiza situatiei privind discursul de instigare la ura si discriminare in campania desfasurata cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European si pentru desemnarea Presedintelui României din 2014.

Obiectiv 2 – Realizarea unei campanii de informare pentru prevenirea folosirii discursului de instigare la ura si discriminare in campaniile politice adresata candidatilor, staff-urilor de campanie, membrilor de partid si voluntarilor din campanie, precum si redactorilor de stiri.

Obiectiv 3 – Elaborarea si promovarea, in Parlament, a unei propuneri de lege privind eliminarea discursului instigator la ura si la discriminare in campaniile electorale din România.

 

Activitatile din cadrul proiectului:

1.  Training redactori de stiri

La câteva zile dupa inceperea campaniei electorale (7 mai 2014), echipa de proiect a organizat un training pentru redactorii de stiri ai televiziunilor nationale si regionale din România pe tema discursului de instigare la ura si discriminare din timpul campaniilor electorale. In cadrul training-ului au fost prezentate definitii si cazuri de discurs de instigare la ura si discriminare in campania electorala si efectele pe termen mediu si lung ale mediatizarii lor si a fost distribuit suportul de curs privind „Rolul mass-media in combaterea discursului instigator la ura”. Acest suport de curs poate fi accesat pe pagina proiectului discursfaradiscriminare.ro, materialul numarul 3 – Suport de curs[1].

La masa rotunda au participat, din partea institutiilor publice cu atributii in acest domeniu: domnul Csaba Ferenc ASZTALOS, Presedintele Consiliului pentru Combaterea Discriminarii, d-nul Dan VLAICU, Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente si un reprezentat al Consiliului National al Audiovizualului. Semnalam aici faptul ca dintre agentiile de stiri, singura care a dat curs invitatiei noastre a fost AGERPRES prin domnul Alexandru Giboi, Director General.

Pentru un reportaj mai amplu despre aceasta dezbatere, va invitam sa accesati canalul de youtube ONGmania, reportajul „Discursuri electorale fara discriminare”[2].

dezbatere-1

dezbatere

dezbatere-2

Vizite in redactiile de stiri

In timpul campaniei electorale pentru alegerea Presedintelui României, echipa de proiect impreuna cu domnul Csaba Ferenc ASZTALOS a vizitat câteva redactii de stiri si le-au oferit acestora suportul de curs realizat in cadrul proiectului, precum si materiale promotionale (un fotoliu de puf inscriptionat cu sigla proiectului si textul „Aici nu e loc de discriminare!” si cani cu sigla proiectului). Redactiile vizitate de echipa de proiect au fost: AGERPRES, Hotnews, Gândul, Mediafax, Antena 3 si B1TV.

vizite-in-redactii

 

Pagina discursfaradiscriminare.ro

Pentru promovarea proiectului si a materialelor realizate in cadrul acestuia, a fost realizata pagina discursfaradiscriminare.ro.

Prima pagina cuprinde o scurta descriere a proiectului si a scopului acestuia, precum si cele 4 materiale realizate in cadrul acestuia:

  1. Brosura pentru partidele politice
  2. Studiul comparativ
  3. Suportul de curs
  4. Studiul comparativ in limba engleza

pagina

Studiul comparativ asupra legislatiei care sanctioneaza discursul de instigare la ura si discriminare in statele membre UE

Pentru a avea o imagine mai clara asupra reglementarii discursului de instigare la ura si discriminare, in cadrul proiectului a fost realizat un studiu comparativ la nivel Uniunii Europene asupra legislatiei privind combaterea discriminarii. Prin acest studiu s-a dorit prezentarea masurilor luate de statele europene pentru a combate acest tip de discurs si identificarea acelor solutii care ar fi potrivite in contextul românesc, in cazul in care nu exista deja reglementari in domeniu.

Având in vedere calitatea materialului realizat de catre expertul E-Civis in legislatie electorala si faptul ca este singurul material de acest gen la nivel european,  Autoritatea Electorala Permanenta a propus echipei de proiect traducerea si publicarea acestui studiu in limba engleza, urmând ca aceasta institutie sa identifice fonduri pentru publicarea nu doar online, ci si in versiune fizica, pentru a fi distribuit in cadrul evenimentelor viitoare pe teme similare.

 

Monitorizarea online

In cadrul proiectului a fost realizata si o monitorizare online pe perioada pre-campaniei si a campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, cu acelasi scop: de a obtine cât mai multe informatii care sa ajute echipa de proiect si, in special, partenerii institutionali, sa realizeze un proiect legislativ care sa acopere lacunele legale in domeniul discursului de instigare la ura si discriminare. Rezultatele se regasesc in raportul final al proiectului.

 

Elaborarea unui proiect legislativ

Unul dintre obiectivele acestui proiect a fost acela de a elabora si promova, in Parlament, o propunere de lege privind combaterea discursului instigator la ura si discriminatoriu in campaniile electorale din România. In vederea elaborarii acestei propuneri de act normativ a fost realizat studiul comparativ cu privire la reglementarea discursului discriminatoriu in tarile membre UE, precum si monitorizarea online in perioada de pre-campanie si campanie electorala pentru alegerile prezidentiale.

Draftul de act normativ agreat de cele doua institutii publice partenere in cadrul proiectului, cu atributii in domeniul non-discriminarii si respectiv in domeniul electoral prevede:

  • Birourile electorale de circumsciptie sa poata solutiona plângerile cu privire la discursul discriminatoriu si de instigare la ura
  • Solutionarea acestor plângeri sa se faca in termen de maxim 3 zile de la inregistrarea lor
  • Termenul de indepartare a materialelor declarate discriminatorii sa de faca im maxim 24 de ore de la primirea comunicarii

Scopul modificarilor propuse este de a diminua efectul materialelor cu caracter discriminatoriu sau incitator la ura in special in campaniile electorale. Timpul mediu pentru ca C.N.C.D. sa raspunda unei plângeri de acest gen este de circa 3 luni, un termen tardiv din punctul de vedere al efectelor create.

Propunerea prevede, de asemenea, câi de contestare a deciziilor Birourilor Electorale de circumscriptie, astfel incât nu exista riscul unui abuz de putere la nivel local.

Propunerea legislativa a fost inaintata Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, propunerilor legislative privind modificarea Legii partidelor politice si a Legii privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale care si-a insusit-o.

 

Bugetul proiectului: 55 114,50 EURO. Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

 

[1] http://discursfaradiscriminare.ro/wp-content/uploads/2014/11/Suport-de-curs.pdf

[2] https://www.youtube.com/watch?v=yD17C_rhITc

Lasă un comentariu